Az utcán, az otthonunkban, a közlekedési eszközökön, a munkahelyünkön, az éttermekben, egyszóval mindenhol szinte mindenki okostelefont nyomogat. Életünk részévé vált a kis kütyükön keresztül gyorsan, egyszerűen, extra minőségű felbontásban elérhető információáradat szakadatlan monitorozása. Megszoktuk, hogy egy-két kattintással, ujjhúzással hozzáférünk a számunkra fontos adatokhoz. Milyen más ez, mint akár csak két évtizeddel ezelőtt, amikor mindehhez komoly kutatási munkára volt szükség a könyvtárban…

B_BI_mire_hasznTermészetesen, amihez hozzánőttünk a magánéletben, azt igényeljük a vállalati szektorban is. Miért is tekintenénk el a gyorsaságtól és kényelemtől munkánk során? Az már egy ideje evidens, hogy tranzakciós rendszerek működnek minden, már komolyabb méretű cégnél. Igazi kavalkád az üzleti intelligencia rendszerek területén jelentkezik. Számos cég kínálja ilyen-olyan funkcionalitással, szép design-nal, különböző méretű cégekre optimalizált alkalmazásait. Csak legyen, aki eligazodik közöttük. Egy nagyobb vállalatnál, pláne vállalatcsoportnál könnyedén előfordul, hogy több üzleti intelligencia rendszer is működik párhuzamosan. Ebben a rövid gondolatindítóban szakmaiatlanság lenne megkísérelni a pontos eligazítást ezen rendszerek útvesztőiben, azonban fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra a kérdésre, aminek a megválaszolása nélkül bele se kezdjünk egy rendszer kiválasztásába. Mire használjunk egy üzleti intelligencia rendszert?

– aggregált adatok vizsgálatára

Egy üzleti intelligencia rendszer a már meglévő tranzakciós rendszerünkre épül. Az összes elemi adatunk, ami gazdasági eseményeinkhez kötődik, már megtalálható kell legyen ebben a robosztus tranzakciós rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a bevezetendő üzleti intelligencia rendszer ezekből az elemi adatokból származó aggregált adatokon kell dolgozzon. Vagyis, ne építsünk újabb elemi adatokat tartalmazó rendszert, hiszen azzal már rendelkezünk!

– gyors elemzésekre

Egy üzleti intelligencia rendszer legyen gyors, hiszen időigényes módon a meglévő tranzakciós rendszerünkből is ki tudjuk nyerni és elemezni tudjuk azon adatokat, amelyekre szükségünk van.

– szimulációra

A kinyert aggregált adatokból villámgyorsan szükséges többféle változatot, scenáriót modellezni. Lassacskán, sok humánerőforrás felhasználással egy robosztus rendszerrel is képesek vagyunk szimulációra, de egy üzleti intelligencia rendszer abszolút előnye, hogy ezt néhány gombnyomással tehetjük gyakorlatilag real time módon.

Amennyiben a fentieket elfogadtuk és tudatosítottuk, jöhet a rendszerkiválasztás precíz módszertana, aminek a végén jó eséllyel a megfelelő alkalmazást sikerül bevezetnünk. Sok sikert hozzá!

Ha részletesebben érdekli a téma, illetve konkrét esetben igénybe venné segítségünket, vagy átalánydíjas konzultációs szolgáltatásunk keretében szeretne dilemmáira válaszokat kapni, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot az info@adequatus.hu email címen.