Szinte bármit megteszünk azért, hogy ne kelljen szokásainkon változtatni. Még jól ismert mondásunk is van rá: „járt utat a járatlanért el ne hagyd”. Az biztos, hogy a kicsi gyermek még nyitott a világra, kíváncsi, szeretne mindent felfedezni, megtapasztalni. Egyáltalán nem fél a változásoktól, sőt élvezi azokat. Azonban születésétől fogva szülei és környezete egyfolytában szabálykövetésre neveli és az adott társadalom elfogadott keretei közé igyekszik beszorítani. Ezek a keretek meglehetősen állandóak, gyorsan kialakulnak a szokások, és mivel az egész tanulási folyamat ezeket veszi megkérdőjelezhetetlenül alapul, az idő múlásával egyre nehezebb ezeken változtatni. Ez végül is jó, nem? Igen, jó, hiszen stabilitást, kiszámíthatóságot jelent, amivel lehet tervezni.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy mégis szükség van arra, hogy változtassunk. Gondoljuk csak meg, hogy mi lett volna, ha az ősemberi szinten megragadunk és beérjük azzal, ami akkoriban megszokott volt. Ugye, ezt már nem szeretné senki sem? Elfogadhatjuk tehát, hogy az előzőekből következően időről-időre szükséges változtatni a fejlődés érdekében. A privát szféránkon kívül a vállalati szektorban is így van ez. Időnként változtatni kell a szervezeti formán, a szervezeti felépítésen, a folyamatokon, működésmódon stb.. A legnehezebb a szervezeti kultúrát módosítani, hiszen ez kötődik leginkább személyiségünkhöz. Ráadásul, ahol indokolatlanul gyakran és esetleg nem is megszokott módon – dacára annak, hogy jó irányba – próbálnak meg változásokat elérni, ott kialakul és meg is maradhat egyfajta túlélőmechanizmus, amely azzal jár, hogy a munkatársak csendes ellenállóként

– motiválatlanok,

– legjobb esetben is csak látszólag próbálnak meg alkalmazkodni az új keretekhez,

– proaktivitás helyett még reaktív magatartást is csak részben tanúsítanak,

– a felszínen elgondolkodnak, de valójában nem mozdulnak rá az új ötletekre,

– nem törekednek hatékony munkavégzésre. B_Szerv_fejl_kultura_valtas

Amennyiben változásmenedzsmentben vagy szervezetfejlesztésben gondolkodunk, biztosan számolnunk kell a
szervezeti kultúra változtatásával is. Ez esetben pedig alaposan tervezzük meg szakmai programunkon kívül kifejezetten a kulturális változásokat érintő ösztönző részeket is, mert ezek nélkül könnyen zátonyra fut a mégoly igényes szakmai rész is. Igyekezzünk elérni azt, hogy a kollégák a változásokat ne túlélni akarják, hanem bevonódva részesei, adott esetben zászlóvivői legyenek azoknak. Változtassuk meg a jól ismert mondást is: a járt utat a járatlanért igenis hagyd el, hiszen a járatlan utat neked kell kitaposnod, amely kihívást és izgalmat jelent, és ezt élvezni fogod.

Ha részletesebben érdekli a téma, illetve konkrét esetben igénybe venné segítségünket, vagy átalánydíjas konzultációs szolgáltatásunk keretében szeretne dilemmáira válaszokat kapni, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot az info@adequatus.hu email címen.