Van az úgy. Van az úgy, hogy a megrendelő rádöbben, nem igazán tudja, hol is tart a projektje a támogatási szerződésben meghatározott véghatáridőhöz közeledve. Vajon elég lesz-e a rendelkezésre álló összeg a kivitelezés befejezéséhez? Egyáltalán sikerül-e tartani a bevállalt határidőt? Megfelelő minőségű lesz-e kivitelezés? Átmegy-e a hazai és nemzetközi ellenőrzéseken a projekt?

Pedig, próbált gondosan eljárni és már a projekt kezdetén projektmenedzsmentért felelős projektszervezetet állított fel. Sőt, igyekezett ezt a projektszervezetet tapasztalt, a vállalatán kívülről megszerzett kollégákkal feltölteni. Hol hibázott hát? A megrendelő nem fordított kellő figyelmet a korszerű projektmenedzsment sikertényezőire.

A projektszervezet működése és működtetése futott zátonyra. Hogy lehetséges ez az előzetes gondosság ellenére?

  1. Hiába a már máshol jól teljesítő kollégák egy csoportba terelése, ha mégsem egységes, összetartó csapatként, valamint mindenki számára ismert és megosztott információk alapján tudják munkájukat végezni.
  2. A jó organizáció minden projekt kulcsa, ehhez pedig szólótáncosok helyett valódi csapatmunkára van szükség.
  3. Emellett a projektszervezet határozottsága, magabiztossága és a kivitelezőktől való függetlensége elengedhetetlen. A kivitelezői oldal könyörtelenül kihasználja, ha megérzi, hogy a projektmenedzsment szervezetlen és/vagy szakmailag bizonytalankodik. Miért is ne tenné? Általában túl nagy a tét ahhoz, hogy ilyen ziccert kihagyjon, hiszen az eredetileg szerződött vállalási díj fölött még sok-sok pénzt kicsikarhat a megrendelőtől. Ha a kivitelező átveszi a kezdeményezést és a háttérben szépen finoman a projekt irányítójává válik, akkor ő viszi a vadászpuskát, ezt követően pedig nehéz megfordítani a dolgot és a megrendelői oldal érdekeit érvényesíteni.
  4. A projektszervezet, vagy ha esetleg több ilyen is van, akkor mindezek működtetése a megrendelő részéről – elismerjük – komoly energia-befektetést igényel. Ezért persze sokszor a „nemszeretem” feladatok közé sorolódik. Azonban, ha bedobjuk a gyeplőt a lovak közé, ne lepődjünk meg, hogy szétfutnak a lovak. A megrendelőnek elvárásokat, határidőket, világos célokat kell meghatároznia, amiknek a teljesítését és betartását is következetesen ellenőrizni kell.

Ha mindez elsikkad, akkor van az úgy…

Ha részletesebben érdekel a téma, illetve konkrét esetben igénybe vennéd segítségünket, kérjük, foglalj “online cégfelújítási szauna” időpontot vagy válts dimenziót a “cégfelújító tandem” megoldással!