A nagyság sokszor hasznos. Minél nagyobb a család, a rokonság, az ismerősi kör, annál könnyebben találunk segítséget éppen aktuális gondunk megoldására. Így van ez a vállalati létben is, minél többféle területtel foglalkozik cégünk, cégcsoportunk, annál inkább könnyebben érjük el céljainkat – persze csak abban az esetben, ha tudunk a nagysággal jól együtt élni. Ha a nagyságunk kontraproduktív, vagyis túl bürokratikusak és hatékonytalanok vagyunk, akkor van mit tennünk szervezetfejlesztés, folyamatmenedzsment témakörben (lásd idevágó bejegyzéseinket).

Amikor például beüt a krach és ömlenek a felszámolási kérelmek, vagyis gyakorlatilag fizetésképtelenség lép fel cégcsoportunknál, akkor időszerű nagyon gyorsan szakszerű válságmenedzsment programba fogni. A program során érdemes kihasználni kifejezetten a cégcsoport adta lehetőségeket:

Crisis_ValCsopműködési oldalról

  • cégcsoport felépítésének változtatása (átalakításokban, összevonásokban rejlő tartalékok),
  • alaptevékenység átszervezése a cégcsoporton belül,
  • támogató tevékenység átszervezése a cégcsoporton belül,

– pénzügyi oldalról

  • gazdálkodásban rejlő tartalékok (likviditásmenedzsment, proaktív szállítómenedzsment, proaktív vevőkezelés, beszámolás, korai előrejelző rendszer),
  • cégcsoporton belüli forrásátcsoportosítások (kölcsönök, támogatások, tőkeemelés stb.),
  • külső források ésszerű mértékű bevonása (a jól teljesítő tagvállalatok könnyebben juthatnak forráshoz).

Mivel az meglehetősen ritka, hogy a cégcsoport minden egyes cége bajban legyen, ezért a leggyorsabban és leghatékonyabban a belső erőforrásokból meríthetünk. A gyorsaság mellett számos további előny is származhat a belső segítségből, hiszen ez esetben már van helyismeret, lojalitás, érdekközösség. Természetesen az sem mellékes, hogy ha bármilyen okból megcsúszik a válságmenedzsment program valamelyik eleme, akkor cégcsoporton belül jóval rugalmasabban várható az ehhez való alkalmazkodás, míg egy külső fél nyilván nem, vagy kevéssé lenne belátó.

Mindenkinek azt kívánjuk, hogy kerülje el a válságot és az ezzel járó válságmenedzsment kőkemény és szigorú programját. Azonban, ha már egyszer belekerül cégcsoportunk az örvénybe, akkor igyekezzünk szem előtt tartani a fentieket és használjuk ki a cégcsoport adottságait a válságból való gördülékenyebb kilábalás érdekében.

Ha részletesebben érdekli a téma, illetve konkrét esetben igénybe venné segítségünket, vagy átalánydíjas konzultációs szolgáltatásunk keretében szeretne dilemmáira válaszokat kapni, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot az info@adequatus.hu email címen.