Sokat halljuk mostanában vezetőktől, hogy mennyi mindent szeretnének, milyen vágyaik vannak, amiket el akarnak érni a cégükkel. Ez egyfelől nagyon előremutató, hiszen a Covid járvány, az energiaválság és a brutális infláció Bermuda-háromszögének fejlődést bénító sokkjából éppen ideje kijönnie azoknak, akiknek eddig lefagyott a navigációjuk és nem találták a kiutat. Másfelől azonban a vágyairól mindenki tud beszélni, ahogy az ötleteiről is. Az eredményeiről viszont csak kevesen. Az utóbbiak közé érdemes tartozni.

Mi az oka annak, hogy a vágyak és ötletek csak lelkesen kimondott szavak maradnak, amelyek idővel a sutba kerülnek? Számos oka lehet, például erőforráshiány, piaci alkalmatlanság, új, a korábbinál sokkal jobbnak tűnő ötlet kitalálása stb. Most egy okra koncentrálunk, ez pedig az időtényező. Már halljuk is gondolatban a jellemző szabadkozásokat: „jaj, hát nem volt időm ezzel foglalkozni…”, „sajnos, nem tudtam ezt most priorizálni…”, „bár 36 órából állna a nap, de így nem értem oda, hogy foglalkozzam ezzel…” stb. Ezek a kifogások rendre arról szólnak, hogy a vezető nem tudott elég időt szánni azokra az ötleteire, amiket korábban kitalált és lelkesedett értük. Úgy vélte, hogy az ötlet részletes kimunkálását tervvé, majd a terv megvalósítását is csak ő maga tudja megtenni és a napi rutin mellett ez nem fér bele az idejébe.  

Elengedhetetlen, hogy jusson időd a cégedet előrevivő hármasra: az ötletekre, az azokból készülő részletes tervekre és a tervek megvalósítására. Lehet, hogy te, mint vezető, abban lubickolsz, ha kitalálhatsz új ötleteket és akár ki is munkálhatod azokat részletes tervekké, sőt gyakorlatba is ültetheted azokat. Ebben az esetben a napi rutinodhoz tartozó feladatokból jó párat delegálj le a kollégáidnak. Ha neked az az erősséged, hogy kiötölj valamit, de azt részleteiben kimunkálni és megvalósítani már nem szereted, akkor ezeket a feladatokat delegáld le. Nincs az sehol megírva, hogy kizárólag a vezető dolgozhatja ki a cég fejlődéséhez szükséges terveket és neki kell személyesen megvalósítania azokat. Az viszont világos, hogy az ötlet-terv-megvalósítás hármasra neked és/vagy kollégá(i)dnak időt kell szakítani, másképp nem haladsz előre. Igazítsd úgy a dolgokat magad körül, hogy megteremtsd a céged fejlődésének lehetőségét.

 

„Az ésszerű ember igazodik a környezetéhez. Az ésszerűtlen ember magához igazítja a környezetét. Az ésszerűtlen emberek viszik előre a világot.” (George Bernard Shaw)

A delegálásnak ráadásul egyéb járulékos előnyei is lesznek számodra. A kollégáidat is fejlesztened és motiválnod kell, ha azt akarod, hogy igazán hasznosak legyenek számodra és kihozzák magukból a legjobbat és persze, hogy meg tudd őket tartani. Nagyon jó motiváció lehet, ha valaki új területre láthat rá, új feladatot oldhat meg, kibővül a felelőssége, bevonod döntésekbe. Vagyis, ha delegálsz ezt-azt, akkor annak jó eséllyel örülni fog egy vagy több munkatársad, amit meghálál azzal, hogy motiváltan húzza a cég szekerét és nem nézelődik új kihívás után más cégnél.  

A fókuszodban mindig a céged folyamatos fejlődése kell legyen. Ahhoz, hogy ezt a fókuszt tartani tudd, tégy rendet a fejedben és foglalkozz az ötleteiddel, gondoskodj azok kimunkálásáról és megvalósításáról. Mindehhez használd a delegálás eszközét és ezáltal motiválod is a csapatodat. Így a nap végén te is azon vezetők közé fogsz tartozni, akik a vágyaik és ötleteik mellett az eredményeikről is büszkén tudnak beszámolni.

Ha részletesebben érdekel a téma, illetve konkrét esetben igénybe vennéd segítségünket, kérjük, foglalj „online cégfelújítási szauna” időpontot vagy válts dimenziót a „cégfelújító tandem” megoldással!