Ki a jó munkaerő? Aki hibátlanul megtanulja a cégnél kialakított folyamatokat és tevékenységeket, majd megbízhatóan ellátja a rábízott teendőket? Vagy az, aki miután megtanulja a cégnél kialakított folyamatokat és tevékenységeket, nekifog és kidolgoz egy hatékonyabb folyamatot, majd előáll vele a főnökénél? Objektíven nézve, nyilván a túlzott stabilitás (korszerűtlenné válást okoz) és az állandó változás (a működés szétesését okozza) között érdemes egyensúlyozni. Ami azonban egyértelmű, hogy vezetőként, tulajdonosként az innovatív, kreatív kollégát nagyon érdemes megbecsülnöd. Ő és a hasonló személyiségű és képességű kollégák lesznek a céged szekerének húzói, akik időről időre elég bátrak ahhoz, hogy megkérdőjelezzék a status quo-t és korszerűbbé tegyék a működést.

Ehhez persze a cégedhez kell tudnod őket csábítani és meg is kell tudnod őket tartani. Egy innovatív, kreatív személyiségű ember szeretne olyan közegben tevékenykedni, ahol élhet adottságaival, ahol bátran elvállalhatja a felelősséget a gondolataiért, ötleteiért, akkor is, ha nem mindegyik valósul majd meg.

A felelősségvállalás tulajdonképpen az az attitűd, ami megkülönbözteti a felnőttet a gyermektől. Egy gyermek, ha megfigyeljük, egy-egy csínytevés után elszalad a tetthelyről, félrevonul vihorászva vagy éppen hirtelen váltással valami teljesen másba fog, mint amit előtte csinált. Nem vállalja a cselekedetének következményeit, bár tudja, hogy olyasmit tett, amit nem kellett volna. Egy felnőtt, bármit is tesz, vállalja annak okozatát. Egy felnőtt tudja, hogy minden tettével akár közvetlenül, akár közvetve kivált valamilyen választ, eseményt a környezetéből és nem bújhat el tettei hatása elől. Persze általában mindannyian arra törekszünk, hogy pozitív hatásunk legyen és emiatt kedveljenek, elismerjenek bennünket. Így aztán többekkel megesik, hogy ha valami balul sül el, akkor előjön a gyermeki attitűd és hárítani akarják a felelősséget, indul a bújócska. Sajnos ez üzleti környezetben is igaz, főképp, ha a céges kultúra, a folyamatok, a motivációs rendszer lehetőséget ad a mismásolásra és pellengérre állítja a hibázókat. Ekkor sziszifuszi munka lesz kibogarászni, hol is volt pontosan a hiba, amit ki kellene javítani a szervezetnek, hogy legközelebb elkerüljék az abból adódó hátrányokat.

Egy felnőtt, innovatív, kreatív munkatárs felelősséget akar vállalni az ötleteiért és igényli azt, hogy vezetőjénél meghallgatásra és támogatásra találjanak a céget előrevivő gondolatai. Ezért vezetőként, tulajdonosként gondoskodj arról, hogy változásra, fejlődésre nyitott, valamint felelősségvállalásra ösztönző szervezeti kultúra jellemezze a cégedet.

  • Becsüld meg a kezdeményezéseket (még akkor is, ha azokat nem mindig és nem akkor érdemes megvalósítani, amikor felszínre törnek) azok értelmi szerzőivel együtt.
  • Tedd lehetővé, hogy aki hibázott, előállhasson vele és kijavíthassa azt anélkül, hogy megalázottnak és mellőzöttnek kellene éreznie magát. Ez elképesztően serkenti a szervezet tanuló- és fejlődőképességét.

 

Érdemes elkerülni a csapdahelyzeteket. Pl.:

  • innováció félreértése

Az egyik legfőbb csapda, hogy innováció alatt csak teljesen új termékek és/vagy szolgáltatások kitalálását érted. Pedig előrevivő kezdeményezés lehet például egy termék alapanyagának lecserélése, máshonnan beszerzése is, ami akár csak 1%-os beszerzési ármegtakarítás esetén is nagy volumennél komoly profitnövelő lehet. De akár egy működési folyamat leegyszerűsítése is okozhat érdemi fejlődést például túlóracsökkentés révén.

  • innovatív munkatárs elszigetelése

További csapdahelyzet, hogy akinek affinitása van fejleszteni, azt a közvetlen vezetője meg szeretné tartani a saját csapatában és így tehetsége, képességei nem lesznek ismertek tágabb környezetében. A kolléga így elszigetelődik, akár demotiválttá is válhat, nem látja a saját fejlődési útját a cégen belül.

  • innovatív munkatárs környezetében dolgozókról lekerül a fókusz

Tenyereden hordozod a kreatívat, a többi dolgozódról meg azt sem tudod, mit is csinál pontosan? A céged nem egy-két ember teljesítményén múlik, hanem a csapatod egészén. Ha mindenki kreatívkodna, nem haladna a cég előre. Szükséged van a megbízható, stabilitást erősítő munkatársakra is. Mindig csapatokban és a céged egészében gondolkodj a motivációs és ösztönző rendszered kialakításakor az egyéni teljesítmény díjazása helyett.

Összefoglalva, vezetőként, tulajdonosként adj teret az innovatív, kreatív erőknek és motiváld a csapatod egészét. Gondoskodj arról, hogy változásra, fejlődésre nyitott, valamint felelősségvállalásra ösztönző szervezeti kultúra jellemezze a cégedet.

Ha részletesebben érdekel a téma, illetve konkrét esetben igénybe vennéd segítségünket, kérjük, foglalj „online cégfelújítási szauna” időpontot vagy válts dimenziót a „cégfelújító tandem” megoldással!