Sok cégnél, a nagyobbacskától a legnagyobbakig előfordul az, hogy a menedzsment tagjai között vannak inkompetensek is. Egy cég életében a növekedéssel együtt jár az, hogy a humánerőforrás is felduzzad, így óhatatlanul bekerülnek a cégprofilhoz nagyon passzoló, jó képességű kollégák mellett kevésbé alkalmasak is. Ők aztán bennragadhatnak a kollektívában, hiszen az újabb és újabb bővülési hullámban, viszonylagos versenyelőnyben vagy kellő mértékű eredményességnél nem velük foglalkozik a döntéshozó. Ez nem feltétlenül végzetes, hiszen itt is működhet a jó öreg pareto-elv, vagyis, a lényeg az, hogy túlnyomórészt kompetens vezetőink legyenek, akik összességében tudják hozni a tulajdonos által elvárt vállalati eredményt. De akkor mi a helyzet az inkompetens vezetőkkel? Ők is tudják húzni a cég szekerét?

Nézzük meg, hogy jellemzően mitől inkompetens egy vezető:

 • szakmailag gyenge,
 • képességei elmaradnak az elvárhatótól, például
  • képtelen a konkurenciát és piacot felmérve proaktívan munkát végezni,
  • csapatát nem fejleszti kellőképpen, a tehetséges kollégák elkallódnak, kihal bennük, vagy legalábbis mélyre ásódik a motiváció,
 • hozzáállása nem megfelelő, például
  • zárt vagy nem elég nyitott a változásokra,
  • önálló birodalmat építget, alibizik a társterületekkel való együttműködésben,
  • túlélésre, lébecolásra játszik.

Egy ilyen vezetőnek a cég stratégiájának B_Szerv_fejl_inkomp_vezetokmegvalósítása helyett a saját kényelme, fizetése, karrierje, hatalma lesz fontosabb. Ő lesz az, akinek a csapata látszólag mindig elfoglalt egy-egy projekttel és szörnyen leterhelt, de valójában a vállalat működéséhez kevés hozzáadott értéket fog adni.

Mindezek alapján érdemes elkerülni a köntörfalazást, a válasz nagyon egyszerű és kiábrándító: NEM, ők nem tudják húzni a vállalat szekerét. Amit tehetünk ez ügyben az, hogy detektáljuk az ilyen vezetőket, és amennyiben ésszerű és lehetséges, fejlesztjük őket. Általában is hasznos lehet mind szakmailag, mind a készségek terén, ha invesztálunk munkatársainkba, az inkompetens vezetők esetében pedig fokozottan járjunk el így. Ha az inkompetencia mértéke és jellege annál nagyobb, mintsem fejlesztéssel megoldást találjunk, akkor célszerű ezen vezetők mielőbbi eltávolításával és pótlásával javítani versenyképességünkön. Figyeljünk a pareto-elvre és a versenyképességre! Minél több ember huzatja magát a szekerünkön, ahelyett, hogy maga is húzná azt, annál kevésbé tudunk megfelelő tempóban haladni és leszünk elöljárók a versenytársakkal szemben. Hajrá, előre!

Ha részletesebben érdekli a téma, illetve konkrét esetben igénybe venné segítségünket, vagy átalánydíjas konzultációs szolgáltatásunk keretében szeretne dilemmáira válaszokat kapni, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot az info@adequatus.hu email címen.