Egy napsütéses délutánon azon merengsz, hogy vajon a kulcsembered a céged szekerét tolja vagy inkább saját business-t épít a te hátadon… Valójában már egy órája ezen agyalsz, de értelmetlenül, hisz úgyis tudod, hogy valahol félrementek a dolgok és a sok apróbb, nagyobb jel és történés az elmúlt időszakban mind az üvölti, hogy átver az embered. A gond az, hogy úgy érzed, minden ráépül, ő tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel, nála vannak az információk és per pillanat nem tudod nélkülözni, mással helyettesíteni. Ott lobbol a fejedben a vészjelző, de fogalmad sincs mit tegyél, csak sajnálod magad. Már egy órája.

Lépjünk kicsit hátra ettől a kihívástól. Nem lehet elégszer elmantrázni, hogy rendkívül fontos a jó emberállomány. Vedd magad körül hasznos emberekkel, akik idejekorán leveszik rólad a terheket és te szárnyalhatsz abban, amiben igazán szükséges, az új ötletek kitalálásában és megvalósításában. Ezt az alapvetést már sokan értik, nem kell mindent egyedül csinálni, van, amit más is nagyon jól el tud végezni, sőt lehet, hogy sokkal jobban, mint te magad. Így aztán megérlelődik a gondolat, hogy szükség van új kollégára vagy akár több kollégára is. Remek módszerek vannak arra, hogyan tudod őket hatékonyan megtalálni, megszűrni, felvenni. Az új embert beavatod, tanítod, elmondod az elvárásaidat, céljaidat. Örülsz. Végre visszatérhetsz a kedvelt játszóteredre, amiben igazán jó vagy.

Aztán jön a feketeleves. Ezúttal nem kávé, hanem felismerés formájában. A felvett kolléga valamiért nem passzol az elképzeléseidbe. Lehet, hogy minden előzetes vizsgálódás dacára, egyáltalán nem alkalmas arra a tevékenységre, amire felvetted. Az is lehet, hogy általában alkalmas, de mégsem illeszkedik be jól a kollektívába a személyisége miatt. Megeshet, hogy alkalmas, beilleszkedik a kollektívába, de neked nem jön be a működése. És így tovább, szorgalmi feladatként bármeddig folytathatjuk a sort. Van olyan emberi lény, aki tévedhetetlen? Nincs. Lehet, hogy nem a megfelelő embert vetted fel? Lehet, bizony. Mit érdemes tenni? Ha már egyszer rájöttél, hogy nem passzol az embered a cégedbe, akkor válj meg tőle, lehetőleg azonnal.

Most visszatérünk a kihívásodhoz és azt mondod, hogy persze, általában érted és igazat is adsz nekem, de nekem fogalmam sincs arról, hogy a szóbanforgó kulcsemberedre épül az értékesítési folyamatod, hogy ő tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel, nála vannak az információk és jelenleg nincs senki a látókörödben, akit a helyére tehetnél. Hogy a csudába tedd ki őt egy ilyen helyzetben? Nem az lenne inkább a logikus, hogy megtartsd, amíg szépen lassan átveszitek tőle a feladatokat és amíg találsz valakit, aki alkalmas lesz őt helyettesíteni? Nem.

Belátom, hogy egy ilyen helyzetben a javaslatom úgy hat, mint a 100. emeleti ablakból a sötét éjszakába való kiugrás. Félelmetes. Ugyanakkor működik, mert

  • vissza kell venned a céged fölötti kontrollt, és ezt csak úgy tudod megtenni, hogy bátorságot és határozottságot mutatsz,
  • világossá kell tenned a kollektíva számára, hogy annak van helye a cégben, aki lojális és a céges célokért küzd,
  • nem hagyhatod, hogy a céges morál tovább erodálódjon, hisz mindenki látta, mi folyik a hátad mögött,
  • csak olyan emberekre van szükséged, akikben megbízol.

Fontos a munkatársaid megtartása, de nem mindenáron.

 

Ha részletesebben érdekel a téma, illetve konkrét esetben igénybe vennéd segítségünket, kérjük, foglalj “online cégfelújítási szauna” időpontot vagy válts dimenziót a “cégfelújító tandem” megoldással!